Az öntözőrendszer és a kert fagymentesítése

2015. 11. 20., Péntek

 

November végére, még a téli fagyok beállta előtt szükséges az öntözőrendszer fagymentesítése. Emellett érdemes a kertet is felkészíteni a télre.

Ha nem fordítunk rá figyelmet, a tél komoly károkat tehet az öntözőrendszer működésében. A stabil fagyok és hosszan tartó mínuszok megbosszulhatják magukat a könnyelmű kerttulajdonosok körében. A rendszerben megfagy a víz, ami szétfeszíti a csatlakozásokat, károsítja a szórófejeket, ezért azok a következő szezonban már nem az elvárások szerint fognak működni. Emiatt komoly javítási munkákat kell elvégezni. Ehelyett egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás a szezon végi víztelenítés, amivel megőrizzük az öntözőrendszer sértetlenségét, hogy tavasszal is megfelelően működjön.

 

Az öntözőrendszer víztelenítésének két módja ismeretes. Történhet vízleeresztő szelep segítségével (erről korábban már itt írtunk), vagy kompresszoros kifúvatással. Ez utóbbi az elterjedtebb változat.

 

A kompresszor magas nyomású légfúvással távolítja el a csövekből a benne lévő vizet. A kifúvatást egyenként, zónáról zónára haladva végezhetjük el a mágnesszelepek nyitásával. A folyamatot addig kell végezni, amíg a szórófejekből, fúvókákból kiporlad a víz és már csak levegő távozik. A víz eltávolításával elkerülhetők a fagyási károk és az öntözőrendszer tavasszal újra üzembe állítható aszerint, ahogy ősszel leállt. Természetesen a következő indításnál elengedhetetlen egy gyorsellenőrzés a szórásképeken és szükség esetén után kell állítani azokat.

 

A kert téliesítése

 

Az egyik legfontosabb feladat a falevelek összesöprése. Ahogyan erről az előző bejegyzésben is írtunk ennek nem csak esztétikai okai vannak, de a kert élővilágát is megóvjuk az esetleges gombás fertőzésektől.

 

Kerti tó esetén abból is eltávolítandó a fákról, bokrokról bepotyogott hulladék, ugyanis a bomlástermékek veszélyeztethetik a halak élővilágát. A vízből, illetve kis csobogókból vegyük ki a szivattyút, nehogy kárt tegyenek benne a mínuszok.

 

A tél során hasznos lépés megakadályozni a tó befagyását. A befagyott jég alatt, ha a víz nem tud lélegezni, akkor oxigénhiányos lesz és mérges gázok gyűlhetnek fel, amik negatívan érintik a vízben élő halak és növények élővilágát. Ezt könnyen elkerülhetjük, ha a tó felszínén mindig hagyunk egy kis léket, amin keresztül a víz természetes úton levegőzhet. Erre jó megoldást nyújt az Oase Icefree, ami energiatakarékosan és egyszerűen akadályozza meg a vízfelszín teljes befagyását.

 ice-free_0002_400x215.jpg

 

Még a hideg beállta előtt javasolt elvégezni egy utolsó lemosó permetezést is, amivel a tujákat védhetjük meg. Manapság sajnos számos kórokozó veszélyezteti ezeket a szép fákat, érdemes elkerülni a bajt.

 

Az öntözőrendszer víztelenítése és a kert körültekintő téliesítése során ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a nem télálló növényeket védett helyre tegyük, hogy azok se fagyjanak el és ne szenvedjenek kárt. Ezek után már bátran várhatjuk a hóesést.

 


icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

Friss bejegyzések

Címkék

gyepgondozás (1), automata öntözőrendszer (3), automata öntözőrendszer telepítése (1), ereszháló (1), esőérzékelő (3), gyep (1), gyepápolás (1), kert (37), kertépítés (1), kerti tó (2), kézi kiszóró (1), kőbútor (1), lombgyűjtő zsák (1), madáritató (1), mulcs (1), növényvédelem (2), öntözés (35), öntöző (2), öntözőrendszer (47), öntözőrendszer telepítés (2), öntözőrendszer telepítő (2), öntözőrendszer tervezés (2), öntözőrenszer márka (1), öntözőverzérlés (1), őszi kerti munkák (1), őszi téli műtrágya (1), rotary rotoros fúvóka (1), sétánygranulátum (1), személyi párahűtés (1), sziklakerti kő (1), szórófej (3), teraszhűtés (4), ügyfél (1), víztakarékos (1), víztelenítés (2), zöld fű (1)

 

CSATLAKOZZON!