Tavaszi öntözőrendszer és kertindítás

2016. 03. 30., Szerda

 

Végre újra itt a tavasz és a szép idő! A levegő egyre melegebb, nyílnak a virágok és rügyeznek a fák. Mi tart vissza, hogy ismét a kertben legyünk? Itt van néhány tavaszi teendő, mert lassan az öntözőrendszer is elindulhat.

Öntözőrendszer tavaszi indítása

Az öntözőrendszer üzembe állítása előtt nézzük át azokat a kerti teendőket, amiket mindenképpen szükséges elvégezni ahhoz, hogy egész évben szép kertünk legyen. (Már ha nincsenek túl rajta.) Ezzel alapozhatjuk meg a kert indítását. Nézzük szépen sorjában mik ezek!

 

Először is tisztítsuk meg a talajt a maradék falevéltől, téli hulladékoktól. A gyepet érdemes egy kicsit átgereblyézni. Majd következhet a fák, bokrok és cserjék metszése. Ügyeljünk rá, hogy mindent szakszerűen, a növény igényei szerint vágjunk vissza. Sok növény akár radikálisan is visszavágható, de számoshoz nem szabad hozzányúlni, mert azzal tönkretehetjük a fejlődését. Ha nem ismerjük a helyes eljárást, nézzünk utána szakmai forrásokban, vagy forduljunk szakemberhez.

 

Az egyre több napfény és a melegedő időjárás hatására a gyep mostanra már növekedésnek indulhatott. Karbantartását tehát először fűnyírással kell kezdeni, majd jöhet a gyepszellőztetés. A pázsit minőségétől, elöregedésétől függően állítsuk be a gépen a szükséges fokozatot. Ez fontos eljárás, mert ezzel átszellőztetjük a rétegeket és megfiatalítjuk a gyepet, eltávolítjuk a száraz, kisárgult fűszálakat.

 

A gyep karbantartása után jöhet a trágyázás. A fű minősége és állapota szerint válasszuk ki a megfelelő gyeptrágyát, amivel ellátjuk a szükséges tápanyagokkal. Különböző hatásfokú és lebomlási idejű fajtákból választható ki a megfelelő változat. 2-3, 4-5 és 8-9 hónapos hatástartamú, fokozatosan lebomló fajták lehetővé teszik az eltérő igények kielégítését. Gyorsabb, intenzívebb tápanyagigény esetén a 2-3 hónapos jelent jó megoldást, míg beállt, egészséges gyepfelület esetén a 8-9 hónapos is elegendő lehet.

 

Mindezeket követően érdemes sort keríteni egy tavaszi lemosó permetezésre is, hogy az áttelelt kártevőket elpusztítsuk a növényekről.

 

 IMG_2126_250x187.JPG

Végül természetesen a tavaszi kertindítás alkalmat ad az újításokra is. Most jött el az alkalom új növények ültetésére, dekorációs ötletek megvalósítására, a kert megfiatalítására.

 

Ahogy melegszik az idő és csökken a természetes csapadékmennyiség, figyeljük a növények és a gyep visszajelzéseit. Ha szárad a talaj és látjuk, hogy igénylik a plusz öntözést, állítsuk üzembe az öntözőrendszert és az időjárási viszonyok függvényében indítsuk el heti néhány alkalommal.

 


icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

Friss bejegyzések

Címkék

gyepgondozás (1), automata öntözőrendszer (3), automata öntözőrendszer telepítése (1), ereszháló (1), esőérzékelő (3), gyep (1), gyepápolás (1), kert (37), kertépítés (1), kerti tó (2), kézi kiszóró (1), kőbútor (1), lombgyűjtő zsák (1), madáritató (1), mulcs (1), növényvédelem (2), öntözés (35), öntöző (2), öntözőrendszer (47), öntözőrendszer telepítés (2), öntözőrendszer telepítő (2), öntözőrendszer tervezés (2), öntözőrenszer márka (1), öntözőverzérlés (1), őszi kerti munkák (1), őszi téli műtrágya (1), rotary rotoros fúvóka (1), sétánygranulátum (1), személyi párahűtés (1), sziklakerti kő (1), szórófej (3), teraszhűtés (4), ügyfél (1), víztakarékos (1), víztelenítés (2), zöld fű (1)

 

CSATLAKOZZON!