Öntözőrendszer és kerti munkák ősszel

2015. 11. 03., Kedd

 

Késő ősszel, novemberben lehűl a levegő, talaj menti fagyok lehetnek, ezért jellemzően már nincs szükség a kert öntözésére, ki lehet kapcsolni az öntözőrendszert. Ez az időszak igényel néhány elvégzendő kerti munkát, nézzük miket!

A hajnalok és a reggelek már rendkívül hűvösek, akár 0 ˚C alá csökkenhetnek, ezért gyakoriak a deres, zúzmarás reggelek. Napközben ugyan felmelegedik a levegő, de ez nem olyan mértékű, ami megkövetelné a rendszeres kertöntözést. Az öntözőrendszer ilyenkor már leállítható. A párás levegő és a felolvadt zúzmara elegendő nedvességet biztosít az alacsony hőmérséklet mellett.

 

Érdemes elkezdeni a kert téliesítését.

 

Az első és megkerülhetetlen lépés a falevélsöprés. Ennek nem csak esztétikai okai vannak, hanem a kert egészségi állapota miatt is elengedhetetlen tevékenység. A rothadó falevelek között ugyanis gombás fertőzések, betegségek szaporodhatnak el, amik a növényekre is veszélyt jelenthetnek. Ennek elkerülése végett elengedhetetlen a hulló falevelek folyamatos eltakarítása.

 

Másodsorban legyünk figyelemmel a kert bokrainak, fáinak állapotára, tisztítsuk meg őket az elszáradt ágaktól. A tuják belsejéből takarítsuk ki az elsárgult, elszáradt leveleket, hogy jobban szellőzhessen a növény. A cserjék metszését ilyenkor nem javasolt elvégezni, azt hagyjuk a tavaszi indulásra, hogy megelőzzük az esetleges fagyási károkat.

Ha azonban a fa, vagy a bokor kivágása vált aktuálissá, akkor viszont ez a megfelelő időpont, mert ekkorra már a növény életműködése visszahúzódik a téli felkészülésben. Tavasszal ez újra felgyorsul, beindul a  rügyezés, ezért az már nem ideális helyzet.

 

Amennyiben október végén még nem tettük meg, akkor szükséges a gyepet is felkészíteni a téli fagyokra, hogy károsodás nélkül vészelje át ezt a stresszhelyzetet. Az őszi-téli felkészítő műtrágya kiszórásával olyan tápanyagokhoz juttathatjuk a füvet, ami elősegíti ezt a kedvező folyamatot.

 

 szorofej_telepites.jpg

 

Az állandó fagyok beállta előtt még van idő kertépítési munkák elvégzésére is. Öntözőrendszer telepítés, füvesítés, növényültetés. Ha a tél kezdete előtt tesszük meg ezeket a lépéseket, tavasszal már a kész kerttel kezdődhet az év.

 


icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

Friss bejegyzések

Címkék

gyepgondozás (1), automata öntözőrendszer (3), automata öntözőrendszer telepítése (1), ereszháló (1), esőérzékelő (3), gyep (1), gyepápolás (1), kert (37), kertépítés (1), kerti tó (2), kézi kiszóró (1), kőbútor (1), lombgyűjtő zsák (1), madáritató (1), mulcs (1), növényvédelem (2), öntözés (35), öntöző (2), öntözőrendszer (47), öntözőrendszer telepítés (2), öntözőrendszer telepítő (2), öntözőrendszer tervezés (2), öntözőrenszer márka (1), öntözőverzérlés (1), őszi kerti munkák (1), őszi téli műtrágya (1), rotary rotoros fúvóka (1), sétánygranulátum (1), személyi párahűtés (1), sziklakerti kő (1), szórófej (3), teraszhűtés (4), ügyfél (1), víztakarékos (1), víztelenítés (2), zöld fű (1)

 

CSATLAKOZZON!