Az öntözőrendszer felépítése

2015. 09. 30., Szerda

 

Tekintsük át nagy vonalakban hogyan épül fel egy öntözőrendszer! Mik a főbb részei, milyen elemek követik egymást, minek mi a szerepe és hogyan működik?

Az öntözőrendszer felépítése nem törvényszerűen bonyolult dolog, de a tervezésnél és a kivitelezésnél számba kell venni mindazon kimaradhatatlan elemet, amik felépítik az öntözőrendszert. Ezeknek kertmérettől és adottságoktól függetlenül szerepelniük kell a listán. Azonban nem lehet általánosságokat levonni, minden kert más, mások az igények, ezért az öntözőrendszerek felépítése és mérete is más-más. Ennek értelmében most egy általános áttekintést nézzünk arra, mik azok a nélkülözhetetlen kiegészítők, amik felépítik a rendszert.

 

Vezérlő

 

A vezérlő teszi az öntözőrendszert automatává. Segítségével beprogramozható, hogy napi hányszor és mennyi időt locsoljon a rendszer. Elindítja és lezárja a zónákat, fogadja az esőérzékelő parancsait. Fajtái a legegyszerűbb csapra szerelhetőektől egészen a művészi szemmel megtervezett érintőképernyős kivitelezésekig terjednek.

 

Esőérzékelő

 

Az esőérzékelőn beállítható, hogy bizonyos csapadékmennyiség lehulltával blokkolja az öntözést. Milliméterben érzékeli a leesett eső mennyiségét és ha az meghaladja a megadott szintet, letiltja a vezérlőt és nem engedi elindítani az öntözést. Vizet spórol és megakadályozza a túlöntözés veszélyét. Létezik vezetékes és vezeték nélküli kivitelben is.

 

Mágnesszelep

 

A vezérlő a mágnesszelepeknek adja ki a parancsot az öntözés indítására és lezárására. A mágnesszelep gyakorlatilag a csap szerepét tölti be. Kinyitja és elzárja az öntözést. A kert nagyságához mérten több mágnesszelep is telepíthető, amik segítségével öntözési zónákra osztható a rendszer. A kert különböző szegleteinek eltérő időben történő öntözésével elkerülhető a nyomásveszteség és egyenletessé válik a csapadék kijuttatása.

 

Szivattyú

 

Ha az öntözés nem a hálózati vízről történik, szivattyú segítségével oldható meg. Ennek előnye, hogy saját vízből locsolható a kert és nem kell fizetni érte a vízszámlát. A búvárszivattyút a telepítő leengedi a kút mélyébe és az onnan nyomja fel a vizet, míg a felszívó szivattyúk a föld felszínén helyezkednek el (esetleg aknába helyezve) és a kútból felszívják a vizet.

 

Vízszűrő

 

A vízfelvételi pont és a mágnesszelep között található. Megszűri a rendszerbe beáramló vizet az apró szennyeződésektől és megóvja a fúvókákat az eltömődéstől.

 

KPE cső

 

A KPE cső egy kemény polietilén cső, ami a földfelszín alatt a szórófejekhez vezeti a vizet. Az öntözőrendszer érhálózatának is nevezhető, de ebből a felszínen semmi sem érzékelhető.

 

Csepegtető cső

 

Fák, bokrok, kúszó növények, virágok, stb. öntözésére használják. A csövön apró lyukak találhatók, amiken egyenletes csepegtetéssel távozik a víz, ezáltal biztosítva környezete csapadékigényét. A csepegtető cső a földfelszínen található, de megfelelő körültekintéssel és gondossággal könnyen elbújtatható a szem elől (pl. fenyőkéreg, vagy geotextilia használatával).

 

Szórófej

 

A kijuttatandó csapadékmennyiség a szórófejek segítségével kerül az öntözött területre. Léteznek a gyep öntözésére alkalmas, a földből kiemelkedő, közepes és nagy területekre szánt rotoros szórófejek, kisebb zöld felületekre alkalmas esőztetők, valamint a virágok, bokrok és sövények tövét szóró mikro öntözők. Az igényekhez igazodva ma már mindenre található megoldás a kert megfelelő öntözéséhez.

 anatomy-of-sprinkler1.jpg

 

Röviden áttekintve ezek tehát egy öntözőrendszer főbb részei. Természetesen a kertek igényei, illetve az adott lehetőségek szerint lehetnek eltérések az anyaglistában. Például ahol hálózati vízforrásról működik az öntözés, ott nincs szükség szivattyúra, továbbá a rendszer méretétől függ majd, hogy hány mágnesszelepre lesz szükség.

 

Ha szeretne még többet olvasni az öntözőrendszerről, kattintson ide!

 


icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

Friss bejegyzések

Címkék

gyepgondozás (1), automata öntözőrendszer (3), automata öntözőrendszer telepítése (1), ereszháló (1), esőérzékelő (3), gyep (1), gyepápolás (1), kert (37), kertépítés (1), kerti tó (2), kézi kiszóró (1), kőbútor (1), lombgyűjtő zsák (1), madáritató (1), mulcs (1), növényvédelem (2), öntözés (35), öntöző (2), öntözőrendszer (47), öntözőrendszer telepítés (2), öntözőrendszer telepítő (2), öntözőrendszer tervezés (2), öntözőrenszer márka (1), öntözőverzérlés (1), őszi kerti munkák (1), őszi téli műtrágya (1), rotary rotoros fúvóka (1), sétánygranulátum (1), személyi párahűtés (1), sziklakerti kő (1), szórófej (3), teraszhűtés (4), ügyfél (1), víztakarékos (1), víztelenítés (2), zöld fű (1)

 

CSATLAKOZZON!