Mi az öntözőrendszer?

Automata Öntözőrendszer Telepítése

 

Mi is egy öntözőrendszer

 

A kertünkben található növények vizet igényelnek, ez nem vitás. De az már nem köztudott, hogy mikor, hova, milyen módon és mennyit érdemes kijuttatnunk, hogy a növények szépek, egészségesek legyenek és kielégítsék azon vágyunkat, hogy gyönyörködhessünk bennük. Erre a válasz egyszerű: egy automata öntözőrendszer a megfelelő szakember irányítása alatt megépítve olyan módon kerül kialakításra, hogy ezt elvégezze helyettünk. Végül is nem várhatjuk el a kerttulajdonostól, hogy ő értsen mindehhez, mert ez azért elég sok ismeret meglétét kívánja meg.

 

Ha Ön egy ilyen megfelelő kivitelezőt keres, kattintson ide!

 

 

Az automata öntözőrendszer célja

 

Az automata öntözőrendszer célja elsősorban olyan országokban valósulhat meg, mint például Magyarország, ahol az átlagos lehulló csapadék nem éri el azt a mennyiséget, amire a növényeknek és különösen a fűnek nevezett örökzöld, talajtakaró növénynek szüksége van.

 

Tegyük fel, mondjuk nem azt a klasszikusan elterjedt, rövidre nyírt gyepet szeretnénk, hanem egy rétszerű tájat kertünkben. Vagy egy olyan területünk van, amely gyomokkal tarkított. A gyomok nem igényelnek olyan rendszeres öntözést, mint a pázsit, jobban tűrik a szárazságot, ezért oda nem kell automata öntözőrendszer.

 

Amikor viszont esik az eső, újra kizöldellnek és emiatt úgy tűnhet, hogy jobban kedvez nekik az itteni időjárás. Ez így is van, de a gyomokat nem annyira szeretnénk nézegetni a saját kertünkben. Ezért mesterségesen létrehozhatunk egy olyan körülmény együttest, amit a pázsit szeret és ekkor az már képes felülkerekedni a gyomokon. Ehhez viszont szükséges egy automata öntözőrendszer, mert nélküle a nyári időszakban ritkán eső csapadék nem lenne elég ahhoz, hogy a gyep gyökérzete megfelelően fennmaradjon és hamar elszáradna.

 

Az ember már nagyon régóta alakítja maga körül a környezetet és amellett, hogy az élettelen dolgokat is felhasználja, átformálja, az élővilággal is ezt teszi. Tulajdonképpen a növényekkel való szimbiózis (kölcsönösen hasznos együttélés) nagyon fontos számunkra, így azok életképességének, jólétének biztosítása is alapvető szükségletté vált, főleg ahogy a befolyásunk a bolygóra nőttön-nőtt, hogy a látványt és a szépséget ne is említsem, mint járulékos, de sok ember számára létfontosságú dolgot az életben. Mivel a növények öntözés nélkül nemigen maradnak életben, ez egy kulcsösszetevő lett. Így ahogy kultúránk és társadalmunk fejlődött, a nagy földterületek öntözése egyre inkább gépiesedett, végül kialakult az automata öntözőrendszer.

 

 

A kerti felhasználás

 

Kezdetben még csak a mezőgazdaságban használták, majd a mindennapokban is elérhetővé vált és mára már a kiskertekben is több automata öntözőrendszer kezdett el megjelenni. Modern civilizációnkban szeretjük a kényelmet. Autóval járunk, mobiltelefonon bármikor bárkivel tudunk beszélni, interneten bármilyen adatot el tudunk érni, lassan már nélkülözhetetlenek kezdenek lenni ezek a dolgok. Ugyanígy a kertépítésben és a kertápolásban hasonló szintre emelkedett az automata öntözőrendszer.

 

Olyan módon lett kitalálva, hogy a meglévő vízforrással és elektromos árammal – melyek ma már minden háztartásnak részei – egy egységet alkotva önállóan képes legyen működni, külső irányítás vagy folyamatos felügyelet nélkül. Hát nem zseniális? Az elején csak be kell állítani az értékeket a vezérlő egységen, aztán magára lehet hagyni az automata öntözőrendszert.

 

Akkor fogja elvégezni az öntözést, amikor kell, oda és annyit fog locsolni, amennyi szükséges, így nem kell a kertben unalmas, esetleg munka utáni fáradságos estéken a slaggal órákat állni arra várva, hogy végre elég vizet öntözzünk ki a gyepre, nehogy tönkremenjen a nyári nagy melegben. Sőt, nem kell azon aggódni a nyaralásunk alatt, hogy a szomszéd, akit erre megkértünk, vajon elegendő öntözést végez-e, vagy kárba vész a sok energia befektetés amit a kertbe öltünk és amitől olyan szép volt eddig.

 

 

A kényelem és a hatékonyság

 

Sokunk szeret este egy kicsit lazítani és egy jó hideg sörrel, vagy üdítővel a kézben locsolgatni egy keveset, közben kibeszélni a szomszéddal (aki ugyanezt teszi) a legutóbb történteket. Tudja mit? Ha már minden áron erre vágyik, időnként kapcsolja ki egy-egy napra az automata öntözőrendszert és locsolja meg a kertjét. De ne legyen kényszer! Ha nincs kedve, akkor csak bízza rá egy öntözőrendszerre, az megoldja Ön helyett. Ez volna az automata öntözőrendszer célja.

 

Ha Önnek kedve tartja, nézheti a TV-ben a kedvenc műsorát, beszélgethet vagy kártyázhat a barátaival, játszhat a gyermekével, vagy amit szeretne. Az automata öntözőrendszer csak a megfelelő pillanatra vár, hogy működésbe léphessen és kiszolgálhassa Önt. Azonban a kényelem mellett más nem elhanyagolható tényezők is szerepet játszanak abban, hogy automata öntözőrendszert használunk!

 

A dísznövények csepegtetéssel való öntözése mellett a bonyolultabb, szórófejes öntözés lehetővé teszi, hogy a gyepfelületet egyenletes mértékben és ezáltal a teljes területet nézve a kívánt mennyiségben öntözzük meg. Az egész világon egy sereg szakember folyamatosan és állhatatosan dolgozik azon, hogy egyre jobb és jobb automata öntözőrendszereket találjon ki, valamint fejlessze a meglévő rendszerelemeket, hogy minél hatékonyabban lehessen öntözni. Látott már olyan füvet, amelyik hol sárgább, hol zöldebb volt?

 

Amelyik helyenként gyorsan növő, sűrű és erős volt, másutt pedig gyér, világosabb és erőtlenebb? Ez lehetett a tápanyag egyenlőtlen eloszlása az egyes részek között, de még inkább a locsolással kijuttatott víz mennyiségének különbsége miatt. Érti már, hogy miért annyira fontos egy jó automata öntözőrendszer megléte egy kertben? Ha csak slaggal locsolja meg a kertet, akkor teljességgel kizárt, hogy mindenhová ugyanannyi víz jusson.

 

Egy jól működő automata öntözőrendszer azonban képes ezt az eredményt produkálni. Így nem lesznek foltok, nem kívánt változó felületek a fűben. A gyep szép, sűrű, egyenletes lesz, mindezt gondmentesen. Azáltal, hogy az automata öntözőrendszer a földből kiemelkedő szórófejekkel pontosan annyi vizet juttat ki amennyit kell, gyönyörű, látványos kertet adhat Önnek.

 

 

Hogyan öntözzük a növényeket?

 

A növények leginkább azt szeretik, ha a gyökérzetük kapja a vizet, mert a gyökerek veszik fel és szállítják azt a levelekbe, ahol a víz kipárolog. Van egy általános hit, amely szerint a növények a levelükön keresztül jutnak hozzá a vízhez és a tápanyaghoz. A félreértések elkerülése végett szeretnénk ezt most tisztázni: a növények valóban hozzájuthatnak némi vízhez és tápanyaghoz a lombjukon keresztül, ha a levelek vizesek lesznek, de természetes biológiai működésüket tekintve inkább a gyökérzetből jutnak hozzá ezekhez és a legtöbb növény nem szereti, ha a lombja folyton vizes.

 

Ez kertészeti tény!

 

Tehát ha megoldható lenne, minden növényt a gyökerénél kellene öntözni. Azonban ez nem minden esetben megoldható. Például a gyep esetében nem kivitelezhető, ugyanis egy örökzöld talajtakaró növényről van szó, amely túl sűrű ahhoz, hogy csövekből a föld alatt kaphasson vizet, túl bonyolult lenne a telepítés és más okok miatt sem megoldható. Egy sziklakertnél sem annyira ésszerű, hiszen a kövek között nem vezethető ilyen jellegű cső ennyire sűrűn. Ezért mérnökök kifejlesztettek egy megoldást, a földből kiemelkedő szórófejeket, melyekkel felülről, esőztetve öntözhetjük a gyepet és a kisebb növényeket, ha szükséges. Minden egyéb növényt úgynevezett csepegtető cső használatával öntözünk, ami egy lyukacsos cső, és ebből lassan csepeg ki a víz a talajra, azon keresztül lefelé a gyökérzethez.

 

 

Az automata öntözőrendszer felépítése

 

Amikor öntözőrendszerről beszélünk, alapvetően egy műszaki együttest értünk alatta és nem a kerti locsolót nevezzük így. Hallottunk már sokakat azt is ezen a néven emlegetni, de egy komplett automata öntözőrendszer azért több annál és alapvetően kétfajta részből áll: egy mechanikus és egy elektromos összetevőből. Ezeknek szakszerű összeszerelés esetén harmonikusan kell üzemelniük. Tulajdonképpen két egymástól függetlenül működő, de egymásra ható rendszerről van szó.

 

Részletesen nézve ez a következőkből áll:

 

Egy nyomással rendelkező vízforrás vízvételi hellyel. Ez lehet egy hálózati vízbekötés, ahol a csővezeték a vízszolgáltató által ki van építve és nyomás alatt van. Leginkább a vízóraaknánál látható ennek a helye. A másik megoldás, hogy van egy szivattyú, amely kútból, tóból, esővíztározóból képes vizet szállítani.

 

Gerincvezeték: egy olyan csővezeték, amely a vízforrástól a mágnesszelepekig tart és az üzemelési időben (tavasztól őszig) állandó nyomás alá van helyezve.

 

Mágnesszelep: olyan szelep, amely elektromos jel hatására egy mágnes segítségével kinyit és átengedi a gerincvezetékben lévő nyomással rendelkező vizet a szárnyvezetékekbe.

 

Szárnyvezeték: olyan csővezeték, amely a mágnesszelep után következik egészen a kertbe vizet kijuttató szórófejekig. Nincs állandó nyomás alatt, csak az öntözés idejére kap vizet.

 

Szerelési idomok, fittingek és egyéb alkatrészek, amelyek az összeszereléshez kellenek.

 

Szórófejek: egy szórófej mindig egy házból és a hozzá tartozó fúvókából áll. Ez utóbbit kifejezetten a fejházhoz gyártják és típusa meghatározza az öntözendő felületet méret, szög és forma szerint. A gyártók megadják hozzájuk az adott nyomáson történő vízfogyasztást.

 

Vezérlő automatika: hálózati feszültségről működő programozható egység, amely annak megfelelően beállítható, hogy mikor melyik területet szeretnénk öntözni. A kívánt időpontban az egység elektromos jelet ad ki a mágnesszelepnek (egyszerre csak egynek felváltva egymás után), ami ennek hatására átengedi a vizet magán, amely így a szárnyvezetéken keresztül eljut a szórófejekhez. Ott a víznyomás a szórófej középső kiemelkedő részét felnyomja és így öntözés történik. Amikor a program lefut, a vezérlő megszünteti a jelet, a szelep visszazár és a csőben lévő nyomás megszűnik, ezért a szórófej visszahúzódik a házába a következő alkalomig.

 

Esőérzékelő: egy olyan szerkezet, amely eső esetén megtelik vízzel, a benne lévő szivacs megduzzad és egy elektromos kapcsolón keresztül letiltja az öntözést a vezérlőben egészen addig, amíg ki nem szárad. Ekkor újra engedi működni a rendszert. Így megakadályozza, hogy a kert túl legyen öntözve és berohadjanak a növények, valamint vizet takarít meg. Ma már egy öntözőrendszer természetes része az esőérzékelő, szinte nem is épül rendszer nélküle.

 

További érzékelők: léteznek még fagy-, hőmérséklet és páratartalom érzékelők, sőt olyan kiegészítő berendezések is, amelyek ezek együttes adatait elemzik, a kapott értékek alapján pedig automatikusan átállítják a vezérlő programját, így pontosan annyi víz kerül kiöntözésre, amennyit a növényzet megkíván. Nagyobb rendszerekhez érdemes használni őket.

A fenti működési sajátosságok miatt írtuk az oldalon, hogy egy öntözőrendszer megbízható, óramű pontossággal működő egység kell, hogy legyen. A sikeres automata öntözőrendszer elkészítésénél, megfelelő bekötés után a szórófejeknek és fúvókáiknak nem mindegy mekkora nyomású és mennyiségű vizet kapnak, milyen csővezetéken és idomokon keresztül jut el a víz hozzájuk. Ezt minden gyár egyedileg katalógusokban megadja, ezek alapján tervez és dolgozik minden normális öntözős kivitelező.

 

 

Az árajánlatkéréstől az automata öntözőrendszer megvalósulásáig

 

Rendben, automata öntözőrendszer kell a kertembe, de hogyan fogjak hozzá a munka elvégeztetéséhez, kit válasszak és mi alapján, hogyan működik ez az egész, mi a bevett szokás ezen a piacon? Ha Ön is feltette már ezt a kérdést és szeretne teljesen tisztában lenni a válasszal, akkor segítünk egy kicsit.

 

Bizonyára addig már eljutott, hogy kézbe vett egy, a témáról szóló szórólapot vagy rákeresett az interneten, hogy az automata öntözőrendszer címszó alatt mi található, de mi legyen aztán? Míg vannak, akik számára ez természetes, más esetekben gyakori kérdés a kedves kerttulajdonosoktól, hogy kell-e helyszíni felmérés, ez ingyenes-e és mi kell hozzá. Nos, a jó automata öntözőrendszer telepítő, amikor Ön felkeresi, udvariasan egy időpontot fog kérni Öntől, amikor is kimegy és személyesen felméri a helyszínt. Tehát ez lényegbevágó a korrekt automata öntözőrendszer megtervezéséhez és kivitelezéséhez.

 

Az a fajta vállalkozó, aki megkérdezi, hogy mekkora a kert és milyen alakú, mekkora a hálózati víznyomás, majd bemond egy árat telefonban az automata öntözőrendszer teljes, vagy becsült árára vonatkozóan, azt hiszem egyetérthetünk, ő több ponton is nagyot kockáztat és vagy a saját, vagy az Ön idejét, energiáját pazarolja. Ez azért van így, mert lehetnek tereptárgyak, vagy egyéb körülmények, amiket a tisztelt kerttulajdonos – már megbocsásson, de laikus lévén – nem gondol fontosnak megemlíteni, mert az ő nézőpontjából nem lényeges.

 

Az automata öntözőrendszer kivitelezéséhez esetleg a terület pontos felmérése mellé a víznyomáson kívül szükség lehet a vízhozamra is, azaz, hogy adott nyomáson mekkora vízmennyiség halad át a csővezetéken, valamint hol helyezkedik el a kerti csap, vagy a vízóraakna, van-e olyan burkolat, amelyet fel kell szedni, járdák alatt áttöréseket csinálni a föld alatt menő csöveknek, stb. stb., sorolhatnánk a végtelenségig. Olyan automata öntözőrendszer telepítővel is találkoztunk már, aki körönként – egyszerre működő szórófejek, amelyek a víznyomás és a vízhozam alapján lettek kiosztva mennyiségileg – százezer forintért épített öntözőket. Jó, de mekkora egy automata öntözőrendszer kör?

 

Az mindig változó ugyebár és a körön belül található szórófejek, plusz egyéb alkatrészek mennyisége és ára is nagyon változó lehet az automata öntözőrendszer vízforrásának függvényében. Szóval ezért kell egy személyes felmérés, ami egyszerűen csak a terület pontos vázlata, a vízforrás adatai kiegészítve az Ön személyes elképzeléseivel a kertben lévő dolgok öntözéséről, vagy nem öntözéséről. Ez is nagyon fontos szempont.

 

Amikor a felmérés megtörtént, kapni fog egy automata öntözőrendszerről szóló részletes árajánlatot írásban, amely felsorolja az automata öntözőrendszer megépítéséhez szükséges anyagokat, valamint a munkadíjat.

 

Tapasztalatunk szerint a legelső dolog, amit meg szoktak nézni a lap alja. Itt található az ár. És ez után veszik csak szemügyre az automata öntözőrendszer részleteit, műszaki tartalmát. Műszaki irányultságú kerttulajdonosok előnyben vannak természetesen, de azért ne bízzák el magukat, ez egy teljesen külön szakma, amihez leginkább és legnagyobb mértékben az automata öntözőrendszer telepítők, többek között kertépítők értenek.

 

Ön viszont alaposan nézze át a műszaki tartalmat, még akkor is, ha nem ért hozzá és keressen logikusságra, illetve logikátlanságra utaló jeleket! Ha valamit nem ért, kérdezze meg az automata öntözőrendszerre ajánlatot adó személyt. Ha készséggel, azonnal és magabiztosan tud válaszolni a kérdésekre és a válaszai logikusnak tűnnek, valószínűleg bízhat benne, mert hozzáértő szakemberrel van dolga.

 

Ha megegyeztek a részletekben, akkor persze következhet a munka ütemezése. Egy átlagos kertbe történő automata öntözőrendszer telepítés a körülményektől függően 1-4 napba telik egy gyakorlott szakembernek, de függ a talaj szerkezetétől, minőségétől, a kert osztottságától, az áttörések, vezetékelések, csőátvezetések, stb. mennyiségétől és attól, hogy van-e már meglévő gyep, amit fel kell szedni és vissza kell rakni, vagy sem.

 

Amikor az automata öntözőrendszer telepítő a munkát elvégezte, kell, hogy történjen egy átadás-átvétellel egybekötött bemutató, amikor valamelyest betanítják Önt a vadonatúj automata öntözőrendszer használatára és átadják a garanciapapírokat, számlát. Ezt követően Önnek nincs más dolga, mint élvezni az üde kerti illatokat és látványt.

 

Összefoglalva, az ajánlatkéréstől az automata öntözőrendszer megvalósulásáig a következőképpen történik a folyamat, ha minket választ:

 

 • Ön megkeres minket igényével és mi ajánlunk Önnek egy automata öntözőrendszer kivitelezőt
   
 • Egyeztetnek egy időpontot, amikor Önnek csak egy kapukulcsra lesz szüksége, hogy beengedje a delikvenst,
   
 • Megérkezik a szakember pontos időben, korrekt autóval, felméréshez szükséges eszközökkel, jó megjelenéssel és modorral, majd a kertben készít egy felmérési anyagot saját részére és egyeztetik az Ön igényeit,
   
 • Az automata öntözőrendszer kivitelező elmegy, Ön pedig türelmesen vár pár napot, esetleg egy hetet, amíg ő elkészíti az ingyenes árajánlatot az Ön részére, amely Önnek teljességgel kötelezettségmentes kell legyen
   
 • Elfogadja az ajánlatot és megegyeznek a munkavégzés kezdésében és várható időtartamában (legyen türelmes kicsit, mert lehet, hogy szegénynek sok a munkája, mert nagyon jó szakember, plusz lehet, hogy esős napok nehezítik az életet),
   
 • Lezajlik a munka, elkészül az automata öntözőrendszer az Ön részére, kipróbálják, működik, kitöltik a papírokat,
   
 • Ezalatt mi végig koordináljuk a munkafolyamatokat, ellenőrizzük az Ön elégedettségét,
   
 • Elérkezik a késő ősz, szezon vége, felkeresik egymást, mert az automata öntözőrendszer téliesítést, víztelenítést igényel, amit legtöbbször a szakember szokott elvégezni.

 

 

Végül pedig, néhány javaslat Önnek, hogy egyszerűsítse az életét:

 

 • Még megtalálhatók a piacon olyan automata öntözőrendszer kivitelezők, akik pénzt kérnek a felmérésért is, ezért az első megkereséskor azért kérdezze meg, jár-e bármilyen kötelezettséggel, költséggel a dolog, nehogy félreértés legyen belőle.
   
 • Egyes automata öntözőrendszer kivitelezők jobb anyagi, mások nehezebb helyzetben vannak, és olyat is láttunk már, hogy az ügyfél verte át a kivitelezőt, mondjuk kitalált indokokkal nem fizette ki a munkát, ezért valaki kér anyagelőleget a munka megkezdésekor, ezt a kérdést is érdemes tisztázni már az elfogadáskor.
   
 • Ha már tudja, hogy automata öntözőrendszer kiépítését szeretné, de még nem tart ott a munkafázis, az udvarban történő munkálatok során minden járdaszakasz, útburkolat, kocsibeálló alá, amely elválaszt egymástól öntözendő felületeket, építsen be egy-egy 110-es PVC csövet úgy, hogy majd az automata öntözőrendszer kivitelezője könnyedén átvezethesse a csöveit, így ő munkát spórol, Ön pedig költséget.

 

Ha felkeltettük érdeklődését, kérje díjmentes ajánlatunkat automata öntözőrendszerre itt!

 

 

icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

 

CSATLAKOZZON!