Öntözőrendszer működtetése kánikulában

2015. 06. 09., Kedd

 

A nyári kánikula beálltával jelentősen megnő a kert vízigénye. Oda kell figyelni a folyamatos csapadék utánpótlásra, hogy a növények ne száradjanak ki, a gyepen pedig ne képződjenek kéretlen sárga foltok. Az öntözőrendszert ennek alapján kell beállítani. Nézzünk néhány ötletet az elvárt eredmény érdekében!

A nyári kánikula nem csak az emberi szervezetet próbálja meg, igénybe veszi a természetet is. A hőségben a növényeknek hasonlóképpen nagy mennyiségű vízre van szükségük, mint nekünk. Különösen igaz ez a kerti dísznövényekre és pázsitra, amik rendszeres napi vízpótlásra szorulnak. A gyomok elviselik a vízhiányt, eső után újra kizöldülnek. A dísznövényeknél azonban nem ez a helyzet. Folyamatos öntözésre van szükségük, különben kiszáradnak és elhalnak.

 

Mi alapján öntözzünk? Hogy állítsuk be az öntözőrendszert?

 

Amikor már 30 ˚C fölött állandósul a hőmérséklet, érdemes átváltani a napi kétszeri öntözésre. Úgy programozzuk az öntözőrendszer vezérlőjét, hogy indítsa el az öntözést reggel is meg este is. A rekkenő hőség hamar kiszárítja a gyepfelületet, a fűnek azonban sok vízre van szüksége ahhoz, hogy üde és zöld maradjon, ne kezdjen el sárgulni. Nem megoldás ellenben, hogy napi egyszer elárasztjuk a felszínt vízzel, mert annak jelentős része hasznosulatlanul a talaj mélyebb rétegeibe szivárog, hiszen a fű nem képes egyszerre felszívni akkora mennyiséget. Célravezetőbb megoldás, ha a kiöntözni kívánt vizet inkább kétfelé osztjuk, így a gyep két részletben tudja beinni azt és a folyamatos ellátottság által ténylegesen is hasznosul. A rendszeres nedvesség megakadályozza a kiszáradást és frissen tartja a pázsitot.

 

csomor4_400x300.jpgAz öntözést mindig kora reggel, illetve késő este végezzük, hogy minimalizáljuk a párolgási veszteséget, továbbá ne égessük meg a felhevült gyepfelületet. A pázsit esti öntözése lehet például a nagyobb időtartamú, hogy pótoljuk az egész napi csapadékszükségletet, a reggeli pedig egy felfrissítő öntözés, fele, 2/3-ad akkora időtartammal, mint az estié.

 

Hogyan öntözzük a cserjéket?

 

A cserjék gyökérzete mélyebbre tör a talaj rétegeiben, ezért a fűnél jóval mélyebbről képes felszívni a nedvességet. Ennek alapján a fűvel ellentétben elegendő napi egyszer öntözni, akkor viszont nagyobb időtartamban, hogy a víz átjárja a talajt. A növények igényeitől függően állítsuk a csepegtetést például napi fél órára az esti órákban. Ennyi idő alatt kellőképpen átnedvesedik a föld.

 

A hőségben nagyon hamar kiéghetnek a növények, ha nem vesszük komolyan a kellő csapadék utánpótlást. Rossz esetben ez végzetes hibához is vezethet, mert nem csak kisárgulnak, de ki is száradhatnak növényeink. A leírtak alapján állítsuk be öntözőrendszerünket és figyeljük a kert jelzéseit, hogy mindig zöld maradjon.

 


icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

Friss bejegyzések

Címkék

gyepgondozás (1), automata öntözőrendszer (3), automata öntözőrendszer telepítése (1), ereszháló (1), esőérzékelő (3), gyep (1), gyepápolás (1), kert (37), kertépítés (1), kerti tó (2), kézi kiszóró (1), kőbútor (1), lombgyűjtő zsák (1), madáritató (1), mulcs (1), növényvédelem (2), öntözés (35), öntöző (2), öntözőrendszer (47), öntözőrendszer telepítés (2), öntözőrendszer telepítő (2), öntözőrendszer tervezés (2), öntözőrenszer márka (1), öntözőverzérlés (1), őszi kerti munkák (1), őszi téli műtrágya (1), rotary rotoros fúvóka (1), sétánygranulátum (1), személyi párahűtés (1), sziklakerti kő (1), szórófej (3), teraszhűtés (4), ügyfél (1), víztakarékos (1), víztelenítés (2), zöld fű (1)

 

CSATLAKOZZON!