Milyen a jó öntöző telepítő?

2014. 03. 20., Csütörtök

 

Nos, a jó öntöző telepítő sok különböző dolog alapján ismerszik meg. Feltehetően, ha Ön valaha is gondolkozott már abban, hogy kertjét megcsináltatja egy kertépítővel és mellette öntözőrendszert telepíttetne, vagy akár csak egy már kész kertbe szeretne egy öntözőt, akkor bizonyára eszébe jutott az is, hogy mi alapján válasszon ehhez szakembert.

milyen_is_a_jo_ontozo_telepito.jpg

A piac elég nagy, sok mesterember található rajta, ha pedig körülnéz az interneten, hát ott is rengeteg vállalkozás, cég képviselteti magát, aki öntözővel is foglalkozik. Vannak akik csak öntöző telepítését, szervízelését és javítását vagy ezek valamelyikét végzik, más nincs is a repertoárjukban, erre szakosodtak. De azért a legtöbb esetben ez a szakma összekapcsolódik a kertépítés többi részterületével és olyanok végzik, akik a kertépítés egy vagy több fázisát művelik.

 

Tehát, hogyan is válasszon a kedves kerttulajdonos a sok öntöző kivitelező közül, mire figyeljen, mit nézzen meg és mivel kapcsolatban legyen óvatos, ha szeretne egy jól működő, korrekt áron kapott öntözőrendszert, amely nem megy tönkre már az első évben? Amiket itt megfogalmazunk, lehetséges, hogy részeiben, vagy akár egészében is megfogalmazódott Önben korábban, ezért hasznos lehet és reméljük, hogy az is lesz.

 

A jelek, amiket az öntöző telepítőn általában megfigyelhetünk, a következők. Első észrevételként az szokott feltűnni, hogy amikor Ön felhívja az illető céget vagy vállalkozót, akkor neki milyen a kommunikációja, vagyis hogyan reagál önre: türelmes, segítőkész és megértő, vagy inkább türelmetlen, ideges. Ez a tapasztalat azonban még nem biztos, hogy mérvadó, hiszen mindenkinek lehet rosszabb, nehéz napja.

 

A következő megfigyelés már biztosabb, mert látható, és a legtöbb ember ez alapján már következtetéseket von le. Nyilván pozitívan hat, ha az öntöző kivitelező pontosan érkezik, megfelelően rendezett és megnyerő az autója, kinézete és a modora, van névjegykártyája vagy valamilyen ismertetője. Ha a „lyukas barkaszos” öntöző kivitelező jelenik meg, lehet, hogy az ajánlata kedvező árban lesz, de szinte biztosan nem lesz megfelelő a minősége.

 

Eddig valószínűleg még nem sok újat mondtunk, de talán a következők már kevésbé ismert tényezők.

 

Amikor feltérképezi a területet, csak úgy nagyjából körbejárja, mint egy turista?

 

A jó öntöző szakember felméri a területet mérőszalaggal és/vagy lépései használatával, megméri a hálózati víznyomás és vízhozam paramétereit (ehhez rendelkezik saját vízmérő szett-tel), az értékeket pedig feljegyzi magának, hogy azok alapján készítsen tervet és ajánlatot az Ön számára, nem pedig csak hasraütésszerűen kitalál egy árat becslése által. Az ilyen típusú öntöző telepítők nagyon mellé tudnak fogni, ha valamilyen tényezővel nem pontosan számolnak, és az eredmény katasztrofális lehet mind neki, mind az Ön számára, aztán elkezdődnek a véget nem érő hibáztatások, veszekedések, stb.

 

Ezután, amikor megbeszélnek egy határidőt és ő elküldte az ajánlatot, érdemes azt alaposan áttanulmányozni különös tekintettel az anyagok részletezettségére, ár/érték arányára. Az ajánlatnak tartalmaznia kell az anyagok listáját árakkal és egyéb tudnivalókkal. Az sem árt, ha írt hozzá egy műszaki leírást, vagy valami hasonlót. Ha több öntöző telepítő ajánlata is rendelkezésére áll, a kedves vevőnek egyszerűbb a dolga. Csak figyelje meg, milyen tartalmakkal rendelkezik az ajánlat és szükség esetén nyugodtan hívja fel a delikvenst, kérdezzen csak rá a részletekre, főleg ha valamit nem ért. Ha az öntöző telepítő profi, ezeket zsigerből meg fogja tudni válaszolni. Ha csak hebeg-habog és nem biztos benne, akkor kételynek kell felmerülnie.

 

Fontos az ajánlat külleme mellett a tételek pontos megnevezése márka, típus és kivitel szerint. Ha fel van tüntetve a márka, érdemes utánanézni, hogy professzionális márkáról van-e szó, vagy az öntöző telepítő olyan anyagokat használ, amelyek szakmailag nem számítanak professzionálisnak, hobby szintűek, és így akar árversenyben nyerni.

 

Végezetül pedig, nyugodtan kérjen referenciákat tőle, és ha megadja őket, természetesen járjon utána, nézze meg azokat a saját szemével. Az a legjobb, ha a kert szép állapotban van, különös tekintettel a gyepre (hiszen azon mérhető le  leginkább, hogy mennyire működik jól az öntöző), de gondoljon arra is, hogy az öntöző telepítője esetleg korábban végezte a munkát ott, és talán a kert gazdája nem megfelelően gondozta a gyepet, vagy más módon keletkezett kár a kertben.

 


icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

Friss bejegyzések

Címkék

gyepgondozás (1), automata öntözőrendszer (3), automata öntözőrendszer telepítése (1), ereszháló (1), esőérzékelő (3), gyep (1), gyepápolás (1), kert (37), kertépítés (1), kerti tó (2), kézi kiszóró (1), kőbútor (1), lombgyűjtő zsák (1), madáritató (1), mulcs (1), növényvédelem (2), öntözés (35), öntöző (2), öntözőrendszer (47), öntözőrendszer telepítés (2), öntözőrendszer telepítő (2), öntözőrendszer tervezés (2), öntözőrenszer márka (1), öntözőverzérlés (1), őszi kerti munkák (1), őszi téli műtrágya (1), rotary rotoros fúvóka (1), sétánygranulátum (1), személyi párahűtés (1), sziklakerti kő (1), szórófej (3), teraszhűtés (4), ügyfél (1), víztakarékos (1), víztelenítés (2), zöld fű (1)

 

CSATLAKOZZON!