Az öntözőrendszer tervezése

2015. 03. 06., Péntek

 

Mik a lépések egy öntözőrendszer tervezésénél? Mit kell figyelembe venni? Hogyan áll össze? Milyen alkatrészek kellenek? Lássuk!

Az öntözőrendszer mindig más. Nincs két azonos kerti kivitelezés, hiszen minden kert más. Kivétel lehet ez alól, ha azonos alaprajzzal építenek házakat azonos paraméterekkel rendelkező telkekre, de a növények elrendezése akkor is különbözni fog. Tehát nem lehet kiindulni a szomszéd kertjében lefektetett öntözőrendszerből, hanem a saját kertünk adottságait kell számításba venni.

 

Első lépésben azt kell átgondolni mit akarunk öntözni. Mekkora a gyepfelület, hol vannak virágágyások, bokrok, fák és ezek milyen sűrűn követik egymást. Azt is látnunk kell, mit nem akarunk öntözni. Járdák, lerögzített kerti garnitúra, kocsi beálló, garázsfal, stb. A tervezést ezután lehet elkezdeni.

 

Második lépésként, miután átgondoltuk mit szeretnénk öntözni, készítsük el a kert alaprajzát. Rajzoljuk fel a telekhatárt és helyezzük el benne az épületeket (ház, garázs, fáskamra), valamint az egyéb burkolt felületeket (terasz, kocsi beálló, grillező, stb.). Figyeljünk rá, hogy mindent méretarányosan rajzoljunk, a méretek felvételéhez használjunk mérőszalagot! A távolságokat pontosan határozzuk meg. Az épületek után jelöljük a fák, bokrok, virágágyások, stb. elhelyezkedését, valamint fordítsunk figyelmet azok kiterjedésére is. Ne feledkezzünk meg a vízvételi helyről sem. Ábrázoljuk a vízóra akna, vagy a szivattyú helyét. Rajzoljuk be a terület lejtését és a szintkülönbségeket. Végül tekintsük át az alaprajzot és jelöljük rajta az öntözendő területeket.

 

Ezt követően meg kell határozni az öntözőrendszerünk működését szolgáló víznyomás és vízhozam értékét. A víznyomást legegyszerűbben egy nyomásmérő órával határozhatjuk meg, amit felszerelünk a kerti csapra. Miután a házban meggyőződtünk róla, hogy minden más vízforrást elzártunk, nyissuk ki a kerti csapot és mérjük meg a víznyomást. Az öntözőrendszer működéséhez legalább 2 bar nyomásra lesz szükség, de ha meghaladja az 5 bart, nyomáscsökkentőt kell beépíteni.

 

A víznyomás után a vízhozamot pl. egy 10 literes vödör segítségével mérhetjük le. A vödröt tegyük a kerti csap alá (amennyiben a vízórához az van a legközelebb) miután azt teljesen kinyitottuk, és mérjük meg hány másodperc alatt telik meg vízzel. A vödör térfogatát osszuk el a kapott idővel, amit 3,6-al megszorozva megkapjuk a vízhozamot. Ennek a mértékegysége m3/óra. Szivattyú használata esetén a vízhozam és víznyomás értékét a szivattyú jelleggörbéje adja. A szivattyú típusa alapján kikereshetjük annak paramétereit.

 

Az előkészületek után jöhet az öntözőrendszer megtervezése. A kert és az öntözendő felületek nagyságától függően meg kell határozni az öntözési zónák számát, ennek alapján választhatunk öntözésvezérlőt, majd az öntözött  területek nagyságát figyelembe véve jelöljük ki, hogy milyen szórófejeket építsünk be. A nagy egybefüggő gyepfelületekre rotoros fejeket tervezzünk, a kisebbekre spray fejeket, míg a virágágyásokat és a bokrok tövét mikro szórókkal, illetve csepegtető csövekkel öntözzük. A gyepfelületen a rotoros és spray szórófejeknél ügyeljünk rá, hogy szórófejtől szórófejig érjen a vízsugár és ne legyenek lefedetlen területek, különben kisárgul, kiég a fű. A megfelelő szórófejeket a K-Rain katalógusból tudjuk kiválasztani, ahol pontosan jelölik a működéshez szükséges nyomásértéket, az öntözési távolságot és az öntözés szögtartományát.

 

Az öntözőrendszer tervezése nem egyszerű feladat, szakértelmet igénylő tevékenység. Pontosan ki kell számolni mindent, hogy aztán megelégedésünkre szolgáljon a rendszer. A ráfordított figyelmet azonban a kert gyönyörű összképe hálálja majd meg.

 

Ha öntözőrendszerét saját maga szeretné telepíteni, de a tervezésben segítségre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Ha öntözőrendszerére teljes körű kivitelezést kíván, kérjen tőlünk ajánlatot itt!

 


icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

Friss bejegyzések

Címkék

gyepgondozás (1), automata öntözőrendszer (3), automata öntözőrendszer telepítése (1), ereszháló (1), esőérzékelő (3), gyep (1), gyepápolás (1), kert (37), kertépítés (1), kerti tó (2), kézi kiszóró (1), kőbútor (1), lombgyűjtő zsák (1), madáritató (1), mulcs (1), növényvédelem (2), öntözés (35), öntöző (2), öntözőrendszer (47), öntözőrendszer telepítés (2), öntözőrendszer telepítő (2), öntözőrendszer tervezés (2), öntözőrenszer márka (1), öntözőverzérlés (1), őszi kerti munkák (1), őszi téli műtrágya (1), rotary rotoros fúvóka (1), sétánygranulátum (1), személyi párahűtés (1), sziklakerti kő (1), szórófej (3), teraszhűtés (4), ügyfél (1), víztakarékos (1), víztelenítés (2), zöld fű (1)

 

CSATLAKOZZON!