A zöld fű titka

2014. 05. 28., Szerda

 

Egy igényesen megtervezett és gondosan fenntartott kertben ma már gyakorlatilag elengedhetetlen az automata öntözőrendszer megléte. Ezek a rendszerek nem csak időt és energiát takarítanak meg tulajdonosának, de szemet gyönyörködtető eredményeket lehet velük elérni. Évszakokhoz és a kerti adottságokhoz mérten beállítható a kijuttatandó vízmennyiség mértéke, elkerülve ezzel a túl- és alulöntözés veszélyét.

Bizonyára sok, öntözőrendszerrel még nem rendelkező kerttulajdonos találja szembe magát azzal a problémával, hogy nem tudja pontosan behatárolni mennyi víz szükséges valójában a gyepnek, vagy a kerti növényeknek, és akaratlanul is túl, vagy alulöntözi ezeket. A túlöntözés a nyári hőségben még nem feltétlenül jelent problémát, hiszen a kánikula újra kiszikkasztja a talajt, ám a feleslegesen kijuttatott vízmennyiség mégis megbosszulja magát a felhasználó vízszámláján és nem túl környezetbarát. Az alulöntözés tüneteit magyarázni pedig nem is érdemes, a kiégett növény akár végzetes károkat is szenvedhet.

 

Sokan szeretik szabadidejüket kertjükben tölteni és a locsolást maguk elvégezni. Az előnyök mellett nem szabad megfeledkezni azonban ennek hátulütőiről sem. A kert nem feltétlenül úgy tudja meghálálni gondoskodásunkat, ha sokat tartózkodunk benne, sokkal inkább, ha kellő figyelmet fordítunk rá. Az úgynevezett slagos locsolás azon túl, hogy rengeteg időt vesz el az ember életéből, jellemzően napi egyszer történik, ami nyáron, különösen a korunkban tapasztalt hőségben kevésnek bizonyulhat.

 

A kerttulajdonos nem akkor locsol, amikor az a fűnek hasznosulás szempontjából a leginkább megfelelne, hanem amikor ideje engedi. Ebben az időtartamban igyekszik pótolni a napi vízszükségletet, de mivel egyszerre rengeteg víz önti el a földet, jellemzően ennek csak elenyésző hányadát tudja felszívni a pázsit, a többi a talaj mélyebb rétegeibe kerül. Amit a fű nem tud beinni, az a kijuttatott víz hasznosulás szempontjából kárba vész, csak a vízszámlán mutatkozik meg. Az öntözést érdemes tehát időszakokra bontani. Többször, kevesebb vizet kijuttatni. Így a fű mindig magába tudja szívni, a víz pedig nem megy kárba.

 

Figyelembe kell venni továbbá a napszakokat is. Akkor kell locsolni, amikor a legkisebb a párolgás, így a vízveszteség is. Nyáron ezek a késő esti, éjszakai, hajnali és kora reggeli órák. Az öntözést ebben az időszakban érdemes elvégezni. Senki nem kel fel szívesen az ágyból emiatt, hogy a legoptimálisabb órákban végezze el a locsolást. Pláne nem többször is, hogy mindig csak a hasznosulni tudó vízmennyiséget juttassa ki.

 

Az automata öntözőrendszer egy könnyen programozható vezérlő segítségével oldja meg ezt a problémát. Napi többször és az emberi szervezet számára legkellemetlenebb órákban is képes elvégezni a feladatot. Programozhatósága által szabályozható a locsolás időtartama, ezáltal a kijuttatandó vízmennyiség. A kijuttatott víz maximálisan hasznosul és a párolgási veszteség minimális.

 

Az öntözőrendszert nem csak a fű és a növények hálálják meg, de a tulajdonosának is rengeteg örömet hoz. Nyugodtan elmehet nyaralni, a felszabadult idejében azt csinálhat, amit a leginkább szeret, a beruházás pedig a slagos locsoláshoz mérten alacsonyabb vízszámlán térül meg. Az anyagi haszon mellett környezettudatosságot tükröz.

 


icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

Friss bejegyzések

Címkék

gyepgondozás (1), automata öntözőrendszer (3), automata öntözőrendszer telepítése (1), ereszháló (1), esőérzékelő (3), gyep (1), gyepápolás (1), kert (37), kertépítés (1), kerti tó (2), kézi kiszóró (1), kőbútor (1), lombgyűjtő zsák (1), madáritató (1), mulcs (1), növényvédelem (2), öntözés (35), öntöző (2), öntözőrendszer (47), öntözőrendszer telepítés (2), öntözőrendszer telepítő (2), öntözőrendszer tervezés (2), öntözőrenszer márka (1), öntözőverzérlés (1), őszi kerti munkák (1), őszi téli műtrágya (1), rotary rotoros fúvóka (1), sétánygranulátum (1), személyi párahűtés (1), sziklakerti kő (1), szórófej (3), teraszhűtés (4), ügyfél (1), víztakarékos (1), víztelenítés (2), zöld fű (1)

 

CSATLAKOZZON!