A rotary rotoros fúvókák

2014. 03. 20., Csütörtök

 

Mi is a rotátoros öntözés? Ez egy forradalmian új öntözési módszer, amit eredetileg arra fejlesztettek ki a mérnökök, hogy az olyan esőztető fejekkel működő öntözőrendszer, amely alul lett tervezve és a szórófejek átfedettsége nem elegendő mértékű, korrigálható legyen anélkül, hogy fel kelljen ásni a kertet, fel kelljen szedni és újracsövezni, vagy újratelepíteni az öntözőrendszert.

A felülről történő javítás, korrigálás nem új dolog az öntözőrendszer történetében. A mérnökök már jóval a rotátoros fúvókák megjelenése előtt arra törekedtek, hogy az öntözőrendszer szórófejek felülről szervizelhetők legyenek, tartalmuk, belső szerkezetük egésze, vagy egy része cserélhető legyen olyan módon, hogy csak felülről kelljen hozzányúlni, a gyepet lehetőleg ne kelljen megbolygatni azzal, hogy az egész fejet kiszedjük. A rotátoros fúvóka megjelenésével azonban egy új korszak indulhatott el az öntözőrendszerek világában. A nyomás és vízmennyiség túlbecsülésével készült öntözőrendszerek hagyományos fúvókái elkezdtek sorban lecserélődni, a szakemberek mindössze annyit tettek, hogy kiváltották őket a rotátoros megoldásokkal, ugyanis a gyárak eleve ugyanolyan menettel és kialakítással látták el, hogy kompatibilis legyen a hagyományos fúvókákkal, és így a továbbiakban kiválóan működött az öntözőrendszer.

 

A rotátoros öntözési mód lényege a következő: van egy fix szórásszög, például 90 fok, amit öntözni szeretnénk egy adott fúvókával. Egy vékony vízsugár kilép a fúvóka egyik szélén, fokozatosan emelkedik és ezzel együtt a szórási távolsága is nő. Majd süllyed, a szórási távolsága csökken, és végül a fúvóka másik szélén, a beállított 90 fok után elenyészik, eltűnik a vízsugár. A vízsugarak gyakran követik egymást, ezáltal az öntözőrendszer úgy fest, mintha egymás után sok kicsi forgó slag locsolná ugyanazt a területet. Ezen a módon rendkívül kevés vizet használva meg tudjuk öntözni a felületeket, csak sokáig kell működnie az öntözési körnek, de hát időnk van rá bőven, nem igaz?

 

a_rotary_rotoros_fuvokak.jpgA dolog másik előnye – és tulajdonképpen ez a leglényegesebb szempont az öntözőrendszer működésénél – hogy a vízkijuttatás egyenletes legyen, ebben pedig a rotary fúvókák jelentős hatékonyságról tesznek tanúbizonyságot, azzal az egyedülálló képességgel együtt, hogy alacsonyan tartják a vízkibocsátást. Mindazonáltal egy öntözőrendszer üzemeltetésénél az alacsony csapadékintenzitással együtt járnak még olyan előnyök is, hogy a rotary fúvókák nagyszerűen használhatók rézsűk öntözésére is, ahol egyébként megfolyna, és így kárba veszne a víz egy része az öntözéskor. Ez az öntözőrendszer telepítőjének sok esetben probléma a kis terjedelmű gyep- vagy növényfelületeken.

 

A rotary fúvókákból létezik fix 90, 180 vagy 360 fokos, illetve különféle sávöntözők, valamint a legújabb, a 80-360 fok között állítható fúvóka. A 80 fok első látásra talán nem tűnik különlegességnek, de ha belegondolunk, hogy egy öntözőrendszer fúvóka úgy működik egy 80 fokot kitevő körcikkes gyepfelületen, hogy valójában nem lehet levenni 90 fok alá, az igencsak probléma lehet az öntözött falnak, vagy egyéb öntözni nem kívánt tereptárgynak.

 

Kompakt felépítésük miatt a rotoros fúvókák szórási távolság tekintetében három változatban kaphatók, ezért összességében 2,4 és 8,5 méter között használhatók, ami sok esetben azt is jelentheti, hogy az automata öntözőrendszer bizony lehet, hogy nélkülözni fogja a kis rotoros szórófejeket, mert simán ki lehet őket váltani az olcsóbb rotátoros fúvókával egybeszerelt egyszerű szórófejházzal, mint műszaki megoldással.

 

k-rain_rn200_rotary_adj_024-241x300.jpgMivel a rotátorok vízfogyasztása igen alacsony, egy öntözőrendszernél szokatlanul sokat lehet egy körön belül működtetni. Ez egy további műszaki előnyt kölcsönöz nekik, miszerint ezek a fúvókák egymással kombinálhatóak egy körön belül, nem kell csak azért egy külön kört beiktatni, mert különböző szórástávolságú fejek vannak egy területen, de egyébként a víznyomás és vízmennyiség elbírná, hogy egy körön működjön az egész.

 

Nem kell az egyenletesség miatt aggódni, az nem fog változni a változó szórástávolságú fejek egyszerre működésétől. A fúvókák szórásszögének és távolságának beállítása még a szokásos szórófej beállításoknál is sokkal egyszerűbb. Mindössze egy speciális kulcsot kell hozzá használni és egyetlen mozdulattal elvégezhető.

 

A fúvókák kiválasztását és használatát azért bízzuk az öntözőrendszer telepítő szakemberre több okból is, például mert arra nagyon érdemes odafigyelni, hogy bár alacsonyabb, 1,7-2,5 bar nyomáson is működik a rotary, a szórástávolsága ebben az alacsonyabb nyomástartományban a táblázatban megadott alsó értékhez közelít majd. A fúvókáknak szükségük van valamivel nagyobb, 2,8-3,5 baros nyomásra ahhoz, hogy elérjék a táblázat szerinti felső határt, ezért nagyon körültekintően és kompetens tudással kell őket alkalmazni egy automata öntözőrendszer építésénél, vagy javításánál.

 


icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

Friss bejegyzések

Címkék

gyepgondozás (1), automata öntözőrendszer (3), automata öntözőrendszer telepítése (1), ereszháló (1), esőérzékelő (3), gyep (1), gyepápolás (1), kert (37), kertépítés (1), kerti tó (2), kézi kiszóró (1), kőbútor (1), lombgyűjtő zsák (1), madáritató (1), mulcs (1), növényvédelem (2), öntözés (35), öntöző (2), öntözőrendszer (47), öntözőrendszer telepítés (2), öntözőrendszer telepítő (2), öntözőrendszer tervezés (2), öntözőrenszer márka (1), öntözőverzérlés (1), őszi kerti munkák (1), őszi téli műtrágya (1), rotary rotoros fúvóka (1), sétánygranulátum (1), személyi párahűtés (1), sziklakerti kő (1), szórófej (3), teraszhűtés (4), ügyfél (1), víztakarékos (1), víztelenítés (2), zöld fű (1)

 

CSATLAKOZZON!