A csapadékos idő és az automata öntözőrendszer viszonya

2014. 09. 04., Csütörtök

 

Vannak olyan időszakok, amikor annyi eső esik, hogy nincs szükség mesterséges csapadék-utánpótlásra. A növényzet ilyenkor nem igényli, hogy kézi erővel, vagy öntözőrendszerrel locsoljuk. Ám mivel hazánkban az ilyen csapadékosabb idők nem állandóak, az időszakos esőzések nem oldják meg a kertnek szükséges csapadékellátást. Hogyan egészíti ki egymást a kettő?

A huzamosabb csapadékos idők akár napokra, hetekre megoldják a kert öntözését. Ilyenkor hajlamosak vagyunk félvállról venni a locsolást és úgy gondoljuk minek egyéb, ha a természet maga is elrendezi. Ám aztán jönnek a melegebb napok, pár napig nem esik az eső és ezalatt, ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, bizony kiszárad a fű. A fák, bokrok nincsenek  veszélyben, mert a talaj mélyebb rétegeiből is képesek felszívni a nedvességet, ellenben a gyep nem mély gyökérzetű és nem jut ilyen könnyen vízhez.

 

A szeles idő és a felmelegedett hőmérséklet hamar kiszárítja a talajfelszínt, tehát a fű életterét. Nyáron a gyepnek ahhoz, hogy zöld és üde legyen rengeteg csapadékra van szüksége, a pár napos esőszüneteket mesterséges öntözés hiányában nem minden esetben vészeli át károsodás nélkül. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni továbbá, hogy az esős időszakok nem örökérvényűek és amikor visszatér a tartós meleg, akkor újra el kell látni a növények csapadék-utánpótlását. De hogyan fér meg az automata öntözőrendszer az esős napokkal?

 

krain_ontozo_ember.pngMagától értetődő elvárás, hogy amikor esik az eső, akkor ne induljon el az öntözés. Minek pazarolni a vizet és túlöntözni a kertet, ha a természetes csapadék jóvoltából megoldódik? Szerencsére az öntözőrendszer azért automata, mert nem csak azt tudja mettől meddig öntözzön, hanem az esős napokon el sem indul. Az esőérzékelő elegendő csapadék lehullta után letiltja az öntözés működésbe lépését, ezáltal nem folyik el feleslegesen a víz. Az esős időszakok során, amikor nincs szükség rá, nem indul el az öntözés, ám ha már nem hullik elég csapadék, a megadott időkben automatikusan elvégzi azt.

 

Az öntözőrendszer tehát maximálisan megfér az esős időszakokkal is, mert nem működik feleslegesen, ellenben ellátja a szükséges csapadék-utánpótlást, ha újra visszatér a jó idő.

 


icon_erdeklodom_az_ontozorendszer_irant.png

Érdeklődöm
az öntözőrendszer iránt

 

 

icon_magam_telepitem_az_ontozorendszert.png

Magam telepítem
az
öntözőrendszert


icon_ajanlatot_kerek_ontozorendszer_kivitelezesere.png

Ajánlatot kérek
öntözőrendszer kivitelezésére

 

 

webaruhaz_akcio.png

 

kivitelezo_partnereink_munkai.png

Friss bejegyzések

Címkék

gyepgondozás (1), automata öntözőrendszer (3), automata öntözőrendszer telepítése (1), ereszháló (1), esőérzékelő (3), gyep (1), gyepápolás (1), kert (37), kertépítés (1), kerti tó (2), kézi kiszóró (1), kőbútor (1), lombgyűjtő zsák (1), madáritató (1), mulcs (1), növényvédelem (2), öntözés (35), öntöző (2), öntözőrendszer (47), öntözőrendszer telepítés (2), öntözőrendszer telepítő (2), öntözőrendszer tervezés (2), öntözőrenszer márka (1), öntözőverzérlés (1), őszi kerti munkák (1), őszi téli műtrágya (1), rotary rotoros fúvóka (1), sétánygranulátum (1), személyi párahűtés (1), sziklakerti kő (1), szórófej (3), teraszhűtés (4), ügyfél (1), víztakarékos (1), víztelenítés (2), zöld fű (1)

 

CSATLAKOZZON!