Kerti építmények fajtái

 

 

 

 

 

 

 

 

A kerttervezés során nem csak a növényekre vagy a táj elrendezésére kell gondolnunk, de arra is, hogy megfelelően berendezzük a kertet. Erre akkor is szükségünk lehet, ha minden szempontból a lehető legtermészetesebb hatást akarjuk elérni.


A kerttervezésnek szerves része a kerti építmények tervezése is. Noha hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a növények megfelelő elrendezésén kívül másra nincs is szükség egy gyönyörű kert létrehozásához, a kerti építmények azok, amelyek a kényelmes és biztonságos használatot biztosíthatják.

 

Milyen típusok léteznek?


A legalapvetőbb kerti építmények talán a kertet határoló vagy akár részekre osztó kerítések és kapuk. Ezek nem csak a környezettel, az utcaképpel való kapcsolatot határozzák meg, de el is határolják a kertet, azon belül pedig a segítségükkel kisebb egységeket hozhatunk létre, akár más-más arculattal.

 

Biztosítani kell a belső közlekedést is, így szükség lesz térburkolatokra. A különféle egységek között a járdák, ösvények teremtenek kapcsolatot, és a kert esztétikus összképéhez is nagyban hozzájárulhatnak. Fontos, hogy az adott burkolat ne csak az összképhez illeszkedjen megfelelően, de egyben megfelelően tartós, időtálló is legyen ne csak fokozott használat, de akár extrémebb időjárási körülmények mellett is.

 

Komolyabb építmény a kerti híd, amely azonban nagyon sokat adhat egy kert megjelenéséhez.

 

Nem csak a tagolásban és rendezésben, de a kényelmes közlekedés biztosításában is nagy szerep jut a támfalaknak, lépcsőknek és rámpáknak. Ezek segítségével a lehető legjobban kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló teret és megoldhatjuk a különféle terepszintek közötti kényelmes közlekedést is.

 

A kertben az elemekkel szembeni védelmet és a kényelmes tartózkodást egyaránt szolgálják a különféle pavilonok, árnyékoló berendezések, és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a megfelelő világításról is gondoskodni kell. A világítás a biztonság mellett fontos esztétikai funkciót is betölt.

 

Kerti építmények és bútorok rendkívül sok változatban érhetőek el, számtalan előre gyártott vagy akár egyedi igényeink szerint tervezett típus közül választhatunk. A tervezéskor ajánlott tekintettel lenni mindezekre, hogy a kert harmonikus elrendezésű és megfelelő megjelenésű lehessen.